Fericirea e un lucru mărunt


Obișnuiesc să citesc săptămânal Ziarul Capital însă ieri mi-a atras atenția în mod deosebit un titlu, pe care l-au preluat se pare din mai marele The Economist: Fericirea e un lucru mărunt! Oare? - m-am întrebat. Având în vedere domeniul economic al ziarului și încercarea de a asimila fericirea cu bogăția, nu mă miră deloc modul în care au pus problema. Dar eu tind să cred că titlul e pamflet. De fapt... bogăția e un lucru mărunt. Citește și tu o parte din articol și spune-mi ce crezi:

„Un sondaj recent dă peste cap tot ce știam despre legătura dintre fericire și bunăstare. Economia globului suferă, dar populația sa e mai fericită ca nicicând - cel puțin așa reiese dintr-un sondaj realizat de Ipsos pe 19.000 de subiecți din 24 de țări. Potrivit studiului, 77% din respondenți se consideră fericiți, cu 3 puncte procentuale mai mult decât în 2007, anul dinaintea debutului crizei, iar 22% din ei (față de 20%, anterior) se descriu ca fiind „foarte fericiți“. Acest din urmă detaliu este, așa cum crede John Wright, de la Ipsos, un indicator foarte important, întrucât, de fiecare dată când trei sferturi din oameni cad de acord asupra unui fapt, „intensitatea sentimentelor capătă o mare greutate în rezultatele finale“.

Studiul Ipsos arată că nu locuitorii din statele bogate sunt cei mai fericiți, ci cei din țările sărace sau cu economii medii, cum sunt Indonezia, India și Mexic. În lumea dezvoltată, nivelurile variază puternic: unele state se plasează peste medie, cum e cazul SUA sau al Australiei, unde 28% din respondenți se declară „foarte fericiți“, altele se zbat la fundul clasamentului - așa se face că în dreptul Italiei și Spaniei găsim ponderi mizere, de 13%, respectiv 11% (de reținut că Grecia nu a fost inclusă în cercetare). Așadar, majoritatea europenilor sunt mult mai posomorâți decât media globală. De unde deducem că fericirea numai de bogăție nu ține. Dimpotrivă.”

Tu ce părere ai?

8 comentarii:

  1. Pentru cineva care nu are ceva mai bun decat banii,cred ca fericirea inseamna bani.Sunt insa oameni care au bani foarte putini si totusi sunt foarte fericiti.Cred ca depinde din ce unghi privesti.Oricum,noi stim ca lucrurile de pe pamanat sunt doar "placereri de o clipa" asa ca as spune, ca sa fii cu adevarat fericit nu ai nevoie de bani ci,de Isus!Poti sa ai bani si sa fi nefericit,dar nu poti sa il ai pe Isus si sa fi nefericit,nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Milionari nefericiti gasesti usor. Oameni cu Isus in inima si nefericiti... mai rar. Si in cazurile existente e suspecta afirmatia 'cu Isus in inima' :)

      Ștergere
    2. Bine zis Nelutu ;)

      Ștergere
  2. Adesea oamenii incearca sa-si traiasca viata in ordine inversa: fac tot posibilul sa acumuleze cat mai multe lucruri sau mai multi bani pentru a face mai mult din ceea ce vor...pentru a-si satisface poftele...placerile...Prin asta inteleg ei FERICIREA.
    In realitate, lucrurile merg exact pe dos. Trebuie mai intai sa fim ceea ce suntem cu adevarat...sa incercam sa fim recunoscatori pentru lucrurile pe care le avem, pentru lucrurile frumoase care ni se intampla si abia apoi vom fi fericiti.
    Intotdeauna s-a vazut diferenta dintre oamenii care nu duc lipsa de nimic...si cei care sunt mai necajiti....Dar sa nu uitam un lucru....nu in asta consta bogatia unui om!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt multe momente de fericire in viata omului. Am putea asemana fericirea cu niste gingase balonase de sapun…fiecare reprezentand un moment de fericire. Unele sunt mai mari, altele mai mici, unele sunt mai durabile, altele sunt mai firave si se sparg chiar inainte de a-si fi luat zborul. Viata noastra este insa plina de astfel de balonase. Nu trebuie decat sa le pastram cu grija, in cufarul tainic al subconstientului si sa ne gandim la faptul ca dupa o mare durere, vine o mare bucurie. Exista un permanent echilibru intre cele doua. Unii spun ca nenorocirile sunt mari si gratuite,iar fericirile sunt scurte si costisitoare…
    Ei bine…A FI FERICIT inseamna… A IUBI. Si intr-adevar, a iubi este prima dintre toate fericirile, a fi iubit vine abia dupa aceea….

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu vad Fericirea ca ceva permanent. Poate ca vantul ce adie printre balonasele de sapun! E adevarat ca sunt momente in care este mai palpabila, dar vreau sa cred ca poate fi si o stare permanenta. Si pot gasi asta daca imi leg inima de ceva mai mare decat lumea. In lume totul este conditionat. De-asta zic ca trebuie sa caut dincolo de ea. Si dincolo de ea este Dumnezeu, care a creat si conduce totul. Pe scurt, fericirea depinde de Dumnezeu, de relatia mea personala cu El! :)

      Ștergere
    2. ...Foarte bine punctat!!!Fara Dumnezeu suntem pierduti!...si DA! Fericirea poate fi ceva permanent...dar....lucrul asta depinde de fiecare dintre noi!

      Ștergere